Resekort - Välj det bästa kreditkortet för resan​

Vi har nedan listat flera resekort som är gynnsamma för dig som vill maximera nyttan av ditt kreditkort för dig som reser. Även om du bara reser ibland eller för dig som reser mer ofta kan det även komma att bli mer förmånligt att inneha denna typ av kreditkort. Välj bäst resekort i listan nedan!

Collector Easyliving

Collector-Easyliving
5/5

Bank Norwegian

Namnlöst-1
4/5

Vad är ett resekort?

Ett resekort är ett kreditkort anpassat för dig som vill samla poäng med ditt kreditkort och på köpet bland annat bli täckt av en reseförsäkring i händelse av missöden innan, under eller efter resan. 

Dina samlade poäng kan även omsättas i form av conciergservice, loungerum och bekvämligheter på flygplatser m.m. Dessutom är resekortet ofta fördelaktigt vad gäller avgifter och valutapåslag som man ofta stöter på vid resor och utlandsvistelser. 

Dessa samlade privilegium kan du alltså åtnjuta genom att endast betala med ditt kreditkort i alla dina vardagsköp och sedan ta del av alla dessa förmåner med kreditkortet. Dessutom får du dra nytta av alla andra fördelar som ett kreditkort har att erbjuda.

Fördelar med att inneha ett resekort

Det finns många fördelar med att handla med ett resekort när du köper din resa. Du får då en reseförsäkring som täcker oförutsedda händelser. Du får låga avgifter och lågt valutapåslag som är fördelaktigt när du är på resande fot. Dessutom om du samlar mycket poäng får du tillgång till loungerum på flygplatser där du kan koppla av i väntan på ett anslutningsflyg eller om flyget rent av blir inställt.

Vad är en reseförsäkring?

En reseförsäkring är en förmån för dig som handlar med ett kreditkort och kan med hjälp av denna försäkring täcka oförutsedda händelser som kan drabba dig när du reser. Händelser och skador som kan inträffa under resan och som bland annat kan täckas av en reseförsäkring är: Försening vid avresa, bagageförsening, avbeställningsskydd, missat anslutningsflyg, ID-stöld, självriskeliminering av hyrbil, kapitalbelopp vid olycksfall, resestartskydd och mycket mer.

Olika kreditkort erbjuder olika försäkringar, dubbelkolla att kreditkortet du väljer täcker så mycket som möjligt av de nämnda scenarierna ovan. Du kan även se om du vill komplettera något hos ditt försäkringsbolag om du vill försäkra dig ytterligare.

Reseförsäkringen hos kreditkortsbolagen gäller oftast i cirka två månader med start från det att du lämnar hemmet. Kom ihåg att din hemförsäkrings reseskydd oftast täcker kostnader vid olycksfall, sjukvård och transport hem.

Om olyckan är framme och du behöver ta del av din reseförsäkring ska du besöka berört bolags hemsida och registrera en skadeanmälan. När skadeanmälan är gjord kan du luta dig tillbaka och åtnjuta reseförsäkringens förmåner.

Avgifter och valutapåslag

En viktig aspekt att ha i åtanke när man reser och använder sitt kreditkort är att ta hänsyn till eventuella avgifter och valutapåslag när man handlar i annan valuta än i SEK. De flesta kreditkort tar nämligen ut ett så kallat valutapåslag när transaktioner utförs i annan valuta än den egna. Även när man genomför ett uttag i en bankomat kan det komma att medföra avgifter. Det bästa är givetvis då om kortet erbjuder 0% i valutapåslagsavgift, du kan då med gott samvete betala i utländsk valuta utan övrig kostnad.

Tänk på att flera av korten tar ut en årsavgift på upp till 2000kr/år om du väljer att ansöka och får din ansökan beviljad om att erhålla ett kreditkort. Det kan givetvis vara så att de övriga fördelarna med kortet motiverar årsavgiften, men man bör ändå ta detta i beaktning vid val av resekort.

I vissa länder utomlands medför ett uttag i en bankomat en kostnad i form av en avgift per uttag. Ibland kostar ett uttag i bankomat med kreditkort eller debitkort så mycket som 3% av summan du tar ut. Detta kan bli kostsamt om du inte är medveten om detta. Vårt tips är att du väljer bankomater utan extra avgifter och spärrar ögonen extra noga vid uttag i en bankomat utomlands.

Betalningar utomlands kan ibland medföra en växlingsavgift om du genomför betalningen i SEK eller den valuta ditt kreditkort har som standardvaluta. Välj därför alltid att betala i den lokala valutan som landet du befinner dig i använder. Då växlar istället Visa, Mastercard, American express eller det kreditkortet som du använt dig av beloppet som betalats, detta blir nästan alltid billigare och är därför vårt goda råd.

Avgifter-och-valutapåslag-kreditkort-nu

Loungerum och andra bekvämligheter

Vi blir alltid lika frustrerade varje gång ett flyg eller anslutningsflyg blir försenat eller inställt. Det kan ta flera timmar innan flyget är redo för avresa igen. Du kan då slappna av och varva ner dig i ett så kallat loungerum med bekvämligheter så som sköna fåtöljer, mat och dryck eller till och med ett litet hotellrum där du kan vila upp dig i en skön säng inför vidare avfärd.

Loungerum-Kreditkort-Nu

Conciergeservice

En concierge är traditionellt en roll som innehas av en person som utövar sitt yrke i en roll som portvakt eller vicevärd på hotell och ordet concierge betyder portvakt på franska. Idag går det att likställa yrket med att arbeta som hotellreceptionist. Deras arbetsuppgifter innefattar utöver deras egenskap som hotellreceptionist även att hjälpa gästerna att boka biljetter till olika tillställningar, bordsbokningar eller även tips och råd på vad man kan göra i en stad under semestervistelsen.

Med ett kreditkort som erbjuder conciergeservice kan du åtnjuta dessa förmåner som erbjuds på hotell världen över. Du kan exempelvis få hjälp att äga tillträde till exklusiva restauranger eller nattklubbar eller få hjälp att hitta till närmaste skräddare. Det kan enkelt beskrivas som att du har en personlig assistent som hjälper dig med situationer som kan uppstå i en ny stad på resande fot.