Matkort - Välj det bästa kreditkortet när du handlar

Vi ha listat flera matkort nedan som är gynnsamma för dig som vill samla poäng och maximera nyttan av ditt kreditkort när du handlar i mataffär. Om du använder ett specialanpassat kreditkort för matinköp får du cashbacks och återbäring när du köper mat, detta kallar vi för matkort eller matkreditkort.

Coop MasterCard Mer

Coop_CMYK
4.3/5

Vad är ett matkort?

Alla behöver vi handla mat och många av de stora kedjorna inom dagligvaruhandel så som Coop, ICA och Axfoodägda Willys erbjuder cashback eller återbäring om du handlar mat med ett kreditkort. Eftersom vi alla behöver handla mat finns det inga nackdelar med att inneha ett kreditkort för matinköp. 

Även om man inte handlar mat för astronomiskt stora summor varje vecka är det ändå något som alla alltid måste göra. Vi måste ju äta. Då är det ett utmärkt tillfälle att ta vara på dessa inköp och samla poäng och få återbäring i form av cashback. Vissa kreditkort erbjuder även resor eller andra angenäma erbjudanden vid många poängplock med kreditkortet.

 

Fördelar med kreditkort för matinköp

Det finns många fördelar med att använda ett matkort vid matinköp. Du kan med ett matkort samla alla dina matköp på en och samma faktura och enkelt få redovisat hur mycket mat du handlar för varje månad. Du kan erhålla rabatter och bonusar på vissa varor och till och med få återbäring och cashbacks som du kan spara eller konsumera ytterligare för. 

Om du någon månad inte får ihop ekonomin på grund av oförutsedda utgifter finns möjligheten att delbetala eller flytta fram betalningen till nästa månad. Detta kan ibland göras helt räntefritt.

Matkedjor och matkort

COOP

ICA

Coop är en av Sveriges största matkedjor och är en del av Kooperativa förbundet. Coop bedriver dagligvaruhandel i ca 650 butiker från norr till söder. 

Coop erbjuder ett kreditkort som heter Coop MedMera och ägs av Kooperativa förbundet i ett dotterbolag som heter MedMera Bank AB. 

Med Coop Mastercard får du poäng på allt du handlar och dessutom 55 dagar räntefri kredit. I Coops kreditkort ingår även en reseförsäkring som ger dig trygga resor och säkra köp. För att kunna ansöka om ett Coop Mastercard krävs det att du är 18 år gammal och medlem i Coop sen tidigare. 

ICA är Sveriges och Nordens ledande matvarukedja, med cirka 2000 butiker i Sverige och Norden. ICA är en förkortning för Inköpscentralernas aktiebolag och har anor så långt tillbaka som år 1917. 

ICA har flera olika kort att välja bland. Till att börja med har man ett vanligt kort man kallar stammiskortet med betalfunktion. Med detta kort kan du samla alla dina köp på en faktura och få bonuspoäng på alla dina inköp. De har även ett vanligt kontokort de kallar ICA bankkort som utöver ett vanligt betalkort kopplat till ICA banken även samlar ICA poäng på dina köp i affären. Deras kreditkort heter ICA bankkort plus och är ett kombinerat kredit- och bankkort. Där får du 60 dagars räntefri kredit och bonuspoäng på alla inköp hos ICA. 

Willys

City Gross

Willys ägs av det börsnoterade bolaget Axfood som under sitt varumärkesparaply utöver Willys även äger Hemköp, Mat.se, Tempo, Eurocash och Handlar’n.

Willys erbjuder ett system likt Coops medlemskort och Ica stammis. De erbjuder således inte något kreditkort utan endast en kundklubb du kan bli medlem i och ta del av genom att samla poäng på alla dina matinköp.

City gross ägs och drivs av Bergendahl Food AB och erbjuder flera stormarknader runt om i landet. Totalt finns det 42 butiker i Sverige och de flesta är koncentrerade till södra Sverige närmare bestämt i Skåne.

City Gross erbjuder inte heller något kreditkort utan också endast en kundklubb som heter City Gross Priokund. Där kan du samla poäng och även här ta del av erbjudanden som rabatter och återbäring.